BloodY Moderator
Mesaj Sayısı : 8 <FONT color=red><B>Dikkat</FONT> : <div align="center"><span><marquee><font color="#00ccff"><strong>Dikkat: Turk Forumzen Bağımlılık Yapabilir !!</strong></font> </marquee></span></div> <br><FONT color=FFA500><B>Başarı : <FONT color=#00ccff><B>Güçlülük</FO : <FONT color=#008000><B>Aktiflik</FO : <br><FONT color=#ffff33><B>İLETİ : Kişisel İletinizi Girin Kayıt tarihi : 04/03/08
| Konu: Biyoloji Ptsi Mart 10, 2008 9:39 am | |
| ^^VİTAMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI ^^
Vitaminler erime yeteneklerine göre ayrılırlar. Buna göre vitaminler yağda erir ve suda erir olmak üzere ikiye ayrılır.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
Tiyamin:ilk Hollanda’ da Jansen, Almanya’ da Windaus tarafından denenmiştir. Metilen köprüsü ile bağlı bir piramidin halkası ve Hazol halkasından oluşur. Tiyamin bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından üretilir ve bunlar da serbest biçimde bulunur. Domuz eti, hububat ve baklagiller tiyamin kaynaklarıdır. yetersizliğinde beriberi hastalığı, kalp-damar hastalıkları, sinir bozuklukları kas zayıflığı ve halsizlik gibi hastalıklar ortaya çıkar.
Riboflavin, izoalloksizin türevidir. Riboflavin, yağda erimez, suda ve alkolde az erir. Asitli ortamda ısıya dayanıklıdır, alkoli ortamda dayanıksızdır. Sudaki erimiş hali ültraviyole ışınında yeşilimsi renktedir. Süt, yumurta, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Riboflavin bağırsak duvarında emilir. Eksikliğinde ağız köşelerinde çatlaklar ve dil iltihabı görülür.
Niasin Bu vitamin insan, köpek, domuz, kanatlılar vs. tarafından üretilebilir.Diğer ismi Nikotonik asittir. Suda az erir. Alkolde ve alkalide daha çok erir. Isıya dayanıklıdır.Biyokimyasal reaksiyonlarda enzim yapısına koenzim olarak girer ve görevin, bu şekilde yapar. Hububat ve tahıllarda, sütte, karaciğerde bulunur. Genelde tek taraflı olarak mısırla beslenenlerde niasin eksikliği görülür. Bunun sonucunda ‘’ Pellagra ‘’ hastalığı ortaya çıkar.
Biyotin Beş atomlu iki halkadan meydana gelmiştir. İçinde kükürt bulunur. Isıya karşı dayanıklıdır. Bitkilerde genelde suda eriyebilen serbest halde, hayvanlarda ise suda erimeyen, proteine bağlı durumda ve hemen hemen tüm yiyeceklerde bulunur. Biyotin eksikliği genelde oluşmaz. Gereksinimin büyük kısmı bağırsak bakterileri tarafından sağlanır. Diğer ismi vitamin H dir
Pantotenik Asit Bu vitamin ismini hayvanlarda ve bitkilerde çok yaygın olarak bulunmasından dolayı almıştır. Bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından üretilir. Hayvansal ve bitkisel dokularda yaygındır. Maya, karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, pirinç kepeği gibi gıdalarda bulunur.
Folik Asit Bir pteridin çekirdeği, bir p-aminobenzoik asit ve bir glutamik asidin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Folik aside pteroilglutamik asit de denir Suda az eriyen, alkali ortamlarda kolay çözünen bir maddedir. İlk defa ıspanaklı sebzelerde, karaciğerde ve tam tanelerde hububatlarda bulunur. Eksikliğinde büyüme gecikmesi g,b, durumlar görünür
Kobalamin ( Vitamin B12) kırmızı renkte, kristal halindedir. Erime noktası sabit değildir; ancak 300 oC nin altında erimez. Suda ve alkolde erir, aseton, eter ve koliformda erimez. Kuvvetli aside, alkaliye ve ısıya karşı dayanıksızdır.
Vitamin B12 insanlarda 2-5 mg kadardır. Bunun 1 mg karaciğerde depo edilir. Fazlası idrarla dışarı atılır. İnsanlarda günlük gereksinimi 2.5 mg kadardır. Genelde hayvanlarda ve bitkisel organizmalarda sentez edilmezler, mikroorganizmalar tarafından sentez edilebilen bir besin faktörüdür. Toprak, su ve bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalar bunun kaynaklarıdır. Yetersizliği görülmemiştir.Karaciğer, süt, yumurta, istiridye, taze kar,des, domuz eti ve tavuklarda görülür.
Pridoksin (B6) Bu vitamin suda erir özelliğe sahiptir. Isı ve asit alkalilere karşı dayanıklıdır. Işığa ve UV ışınlarına karşı hassastır.
Vitamin B6 bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunur. Buğday, mısır, yumurta sarısı, karaciğer ve et bu vitamin için zengin kaynaklardır. Aminoasit metabolizması ile yakın ilişkisinden dolayı, protein fazla alımı halinde pridoksin gereksinimi artar. Genellikle günlük gıdalarla yeterli miktarda bulunur BloodY | |
|